Kristelig Lægeforening kontakt@kristeliglaegeforening.dk

Smuk bog til eftertanke om sorg, ensomhed og livsmod

Jørn Henrik Olsen har skrevet en bog, som blandt andet taler til den, der skal hjælpe nødlidende. Bogen egner sig ikke til hurtig læsning. Af Torben Andersen Jeg har glædet mig til at læse denne bog, som umiddelbart… Read More

Jørn Henrik Olsen
Lystid i mørket. Essays om sorg, ensomhed og livsmod
Kunstfotos: Camilla Engrob
Vita Nuova Publisher 2019
140 sider indbundet
Set til 159 kr. + fragt på williamdam.dk

Jørn Henrik Olsen har skrevet en bog, som blandt andet taler til den, der skal hjælpe nødlidende. Bogen egner sig ikke til hurtig læsning.

Af Torben Andersen

Jeg har glædet mig til at læse denne bog, som umiddelbart så ud til at være skrevet til mig. Bogen på 140 sider er delt op i mange små kapitler og fører læseren igennem en række udsagn til eftertanke.

Den taler både til den sørgende, den ensomme og den, som har mistet livsmodet. Og den taler til den, der skal hjælpe de nødlidende. Som sørgende er man sårbar, og fristes til at trække sig ind i ensomheden. Alle sunde mennesker kender dette. ”Kærligheden koster sorgen”, dvs. at vil man elske, må man være forberedt på at miste og dermed opleve sorgen og ensomheden.

Hjælperen må selv kende disse følelser og oplevelser for at kunne sætte sig ind i den nødlidendes situation.

Den ensomme må ofte selv tage skridt til at bryde ensomheden og søge kontakt. Og risikere skuffelse, hvis han ikke møder forståelse. På den anden side må vi som medmennesker være opmærksomme på vores ensomme nabo og tilbyde kontakt og samtale. Når den sørgende finder kærlighed i et fællesskab (menighed, naboer mm.?) lindres sorgen, og der er mulighed for, at livsglæde og livsmod kan vende tilbage. Litteratur og billedkunst kan formidle håb og lys. Taknemmelighed (over det gode, som vi har haft før vi mistede) kan være en modkraft og hjælpe til at bryde isolationen.

Sorgen beskrives som en naturlig menneskelig reaktion og proces. Det overvejes i bogen, om sorgen nogle gange bliver til sygdom, kompliceret/patologisk/protraheret sorg?  

Jeg er vant til at læse både fagbøger og skønlitteratur, og læser ofte hurtigt, på grænsen til at skimme teksten. Den metode kan ikke bruges i denne bog. De mange gode tanker udtrykkes (lidt for) ofte i billedtale, metaforer, som gør at jeg som læser må bremse op:  ”Hvad mener han lige med det her?”. Enkelte gange må jeg gætte på meningen, den kommer ikke altid præcist frem.

En smuk lille bog, smykket med fine fotos fra naturen.

Torben Andersen arbejder i Kvissel Lægehus nær Frederikshavn og har tidligere i en årrække haft egen praksis i Uggerby ved Hirtshals.